woensdag, november 17, 2010

Kanazawa

Kombanwa,
vandaag een berichtje vanop de trein tussen Kanazawa en Kyoto (allez toch het schrijven ervan, het posten van het bericht gebeurde gewoon van in onze ryokan in Kyoto).
Gisterenavond hebben we een eerste keer niet-Japans gegeten, maar toch ook niet Europees: we kozen op aangeven van de bazin van onze ryokan voor een Indonesisch restaurant, omdat vooral Tom dat wel graag lust. Het was wel lekker, maar jammer genoeg zijn de porties hier nooit ruim bemeten, niet moeilijk dat die Japanners over het algemeen niet erg groot zijn, ze moeten gewoon wat meer bokes eten!
Ons hotel, Ryokan Murataya valt wel mee, al is het toch vooral wat vergane glorie. We zullen maar denken dat het een goed beeld geeft van de seventies in Japan ;-).
Na een verkwikkend nachtje op onze futons, gaan we alweer vroeg op pad, en we hebben zelfs het weer mee, jeuj! We bezoeken eerst dé topattractie van de stad en eigenlijk de enige reden waarom we Kanazawa aandoen: de Kenroku-en-tuin. Als we de verschillende reisgidsen mogen geloven een van de top-3 tuinen van Japan (Japanners werken graag met top-lijstjes). De tuin is echt wel mooi, zeker nu de zon schijnt en (ik weet het, we vallen in herhaling) de bladeren van de bomen prachtig verkleuren. Onze fototoestellen draaien overuren, we zullen vanavond onze laptop weeral kunnen vullen... Wat ook wel leuk is: de Japanners genieten ook zelf echt wel van die kleuren. Ze trekken er zelf massaal op uit, gewapend met een fototoestel of een hippe GSM (zelfs de bomma's hier) om de blaadjes en bomen te fotograferen. Je ziet ook steevast groepjes mensen in kostuum in die tuinen en parken rondlopen, alsof ze met de collega's een uitstapje maken om de herfstpracht te bewonderen. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat wij moeilijker een hotelletje vastkrijgen, maar dat nemen we er dan wel bij.
Na de tuinen bezoeken we ook nog het kasteel annex park, maar dat valt een beetje tegen, dus daar kramen we snel op. Het geisha-district van de stad met zijn oude houten huizen kan ons dan meer bekoren. Nadien gaan we nog naar de samurai-wijk en bezoeken we het Nomura-huis, het huis van een rijke samurai, met alweer een prachtig aangelegde tuin met superdikke koi-karpers erin, ook wel mooi. Om iets over twee zijn we terug aan ons hotel om onze rugzakken op te halen en maken we ons alweer klaar om naar Kyoto te sporen.


de takken van de bomen worden in Kenroku-en al vastgebonden om te vermijden dat ze door de zware sneeuw gaan doorhangen en afknakken


een vijver in Kenroku-en


oude houten huizen in het Geisha-kwartier


de mooie tuin van het Nomura-samurai-huis

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Kleine update van de Beren - 'Putsch op het Kiel'
Voorzitter Herman Kesters heeft gisteren openlijk de oorlog verklaard aan erevoorzitter Jos Verhaegen. Samen met vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen, het ontslagen bestuurslid dat gisteren plots opnieuw opdook op het Kiel, opende hij de aanval op Verhaegen.

Vanoppen werd na een conflict met Jos Verhaegen uit de raad van bestuur gezet, waarna zijn plaats werd ingenomen door zijn zakenpartner Xavier Painblanc waarmee hij met de firma Adevra 44 procent van de aandelen van Germinal Beerschot in het bezit heeft.

Revanche
Vanoppen zinde sindsdien op revanche, en die leek hij gisteren gekregen te hebben. De voorbije weken en maanden heeft hij in alle stilte de aandelen van Painblanc opgekocht, wat hem tot grootste aandeelhouder van de club maakt. En Vanoppen stond niet alleen. Ook voorzitter Herman Kesters en die andere kleine aandeelhouder Bob Van Jole kiezen de kant van Vanoppen, wat verstrekkende gevolgen heeft voor de club.

Immers, met hun deel erbij komt Vanoppen aan 44,5 procent van de aandelen waardoor Verhaegen en co contractueel verplicht zijn om een deel van hun aandelen te verkopen zodat Vanoppen 50 procent van de aandelen in handen krijgt. Een ware machtsgreep dus. Vanoppen had zelfs een deurwaarder meegebracht om die hele operatie te laten noteren. Niet Verhaegen en Snelders, maar Vanoppen, Kesters en Van Jole beweren nu de plak te zwaaien op het Kiel. Naar verluidt regende het scheldpartijen heen en weer. Verhaegen verliet als een geslagen hond vervolgens als eerste de vergadering. Het plan om Eddy Snelders, zoon van, in de raad van bestuur op te nemen ten koste van Kesters viel volledig in het water.

Bewindvoerder
Nu er twee machtsblokken zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan, lijkt de impasse op het Kiel wel compleet. Niet alleen zal de ene groep beslissingen van de andere kunnen betwisten, de hele juridische mallemolen omtrent de aandelen kan nog maanden duren. Vandaar dat voorzitter Herman Kesters na de vergadering aan de verzamelde pers kwam vertellen dat alles voorlopig bij het oude blijft op het Kiel.

Al kan het nog gekker. Mogelijk wordt er zelfs een tijdelijke bewindvoerder aangesteld. Zo'n operatie wordt in gang gestoken door een rechter zodra een vennootschap onbestuurbaar wordt. En dat lijkt bij de NV Germinal Beerschot wel het geval. Afwachten dus.

Amuseer jullie toch nog ginder (ondanks bovenstaande)!
ciaokes, Fille

Anoniem zei

Hoi Annemie en Tom. Ons epistel zal niet zo lang zijn als dat van de Fille. Hier alles ok. Zijn deze voormiddag naar de,handbal geweest bij Lotte op school. Ze belde om te vragen om te komen supporteren. We hadden ja gezegd en dan belde ze om te vragen of Opa kon helpen als begeleider. Heeft dat dan maar gedaan. Ze was wel blij hiermee. Zodus was onze dag ook weer vlug voorbij. Morgen gaan we met M.L., Michel, Fons en Coralie met de partners eten. Dat hebben we nu al enkele keren gedaan met ons 10. Is wel leuk. Vrijdag komt Raquel en Elin want ze moet winterbanden laten plaatsen in Kontich en dan blijft Elin hier. Dan is de dag ook weer vlug om. Dat was het zowat. Nog een dikke knuffel en nog veel plezier daar. Geniet er maar van. O en O

Anoniem zei

Hi wa Annemie to Tom,sore ga Nippon ni mo akiraka ni you kotoda (dag A & T , het is blijkbaar heerlijk daar in Japan)
Nakama gara no go aisatsu
(groetjes van collega)
Anata wa tabi no sutekina keizoku sa rete iru kotodaru (die jullie een prettige verderzetting van de reis wenst)
PS: heb vertaling naar het Nederlands maar toegevoegd vermits ik dit niet op het aanwijsboekje 'aanwijzen' van hier uit.

Wim, Raquel, Elin en Luca zei

Dag nonkel Tom en tante Annemie, hier in Schoten zijn we allemaal heel erg jaloers op jullie reis. Het ziet er geweldig uit. De kleuren en de architectuur zijn prachtig en het weer valt ook precies mee. Jullie hebben het juiste seizoen gekozen.

Elin is vandaag wat beter gezind dan de voorbije dagen, dus we hopen op een betere nacht ook. Wim heeft deze namiddag mee gedaan met de Reserven en gaat, normaal gezien, volgende week al met de 1ste ploeg kunnen meedoen. Nu is een kwestie van te zien of hij geen last niet meer krijgt van zijn bil (of van nog iets anders).


Geniet ervan en trek veel foto's (en wij genieten mee) ;-)

Groetjes,
Wim, Raquel en Elin

Anoniem zei

Hey T&A,

Ziet er echt wel een knap land uit!!! Chique foto's! Ik ben ondertussen ook juist terug van Brazilië, waar het een kleine 40°C warmer was dan hier in België... En ondertussen bij den Beerschot staat het ook nie stil.....

Het bestuur van Germinal Beerschot bereikte donderdag een mondeling akkoord met Jacky Mathijssen. Hij wordt straks de opvolger van Glen De Boeck, die maandag ontslagen werd.

Vrijdagochtend tekent Mathijssen zijn contract in het Olympisch Stadion; om 14 uur wordt hij in de perszaal voorgesteld aan de media.

Nog veel plezier ginder!!!

ciaokes, Fille